Sıkça Sorulan Sorular
Salman Asansörleri, Denizli’nin ilk asansör firmasıdır. Denizli’de 1957 yılında kurucumuz İbrahim SALMAN tarafından kurulmuştur. Kurulduğu günden beri Denizli’de kesintisiz bir şekilde asansör sektöründe üst seviyede hizmet vermektedir.
Salman Asansörleri olarak periyodik asansör bakımları yapmaktayız. Tecrübeli ve geniş bakım ekiplerimiz, sistemli bir şekilde asansörlerin bakımlarını yapmaktadır. Asansör Bakım Formu tarafımıza aittir. Bu form ile teknisyenlerimiz asansörlerin bakımlarını icra etmektedir. Form bir asansörün bakımı için gerekli tüm muhteviyatı içermektedir. Bakım zamanları ve bakım anı, bina yöneticilerine haber verilmektedir.
Salman Asansörleri olarak kurumsal bir yapı ve tecrübeli bir ekip arkadaşlarına sahibiz. Bakım ücretleri asansörün durumuna, kaç kişilik olduğuna ve yapım yılına göre değişmektedir. Sabit bir bakım ücreti tarifesi yoktur. Bakım ücreti için önce asansörünüzü kontrolden geçirmemiz gerekmektedir.
Asansör yapım maliyetleri, enflasyona bağlı olarak değişmektedir. Asansör parça üreticileri, piyasa şartlarına göre ürünlerin fiyatlarını değiştirmektedir. Bu sebeplerle asansörün yapım maliyeti o an ki istenilen tarihlerde belirlenmektedir. Asansör yapım maliyetini değiştiren etkenler; Durak sayısı, Motor çeşidi ve Kabin tercihleridir.
Asansörler her zaman hava alır. Asansörlerde havasız kalmanız imkansızdır. Halk arasında yanlış bir bilgi olarak asansörlerde kalınınca havasızlıktan ölüneceği gibi bir durum algısı vardır. Bu algı yanlıştır. Hiç bir asansör hava geçirmez değildir. Asansörlerde havalandırma sistemleri vardır. Bu sistemler arızalansa bile, bu sistemde yer alan boşluk ve kabin ile kat arasındaki boşluklardan hava alışverişi devam etmektedir.
Bina içinde bulunan asansörler, insan asansörleridir. Taşıma kapasitesi ve insan hacmine göre oluşturulan kabin özellikleri kabinin içinde yer almaktadır. Eşya ve yük taşıma işlemlerinde asansörün kaldırabileceğinden çok daha fazla KG bazında yükleme yapılmaktadır. Bu durumda asansörlerde kaydırma dediğimiz arıza durumları meydana gelmektedir. Aynı zamanda aşırı yük sensörleri asansörleri arıza durumuna sokmaktadır. Kısacası asansörün maximum kapasitesinin üzerine çıkılması asansör sistemlerini bozmaktadır.
Asansörleri taşıyan halatlar genellikle uzun yıllar iş görmektedir. Buna karşın çok uzun yıllar boyunca kullanılan halatlar eskimektedir. Bu durumlarda halatlar değiştirilmektedir. Eskiyen halatlar iplik atımına uğramışsa değiştirilmesi gerekmektedir. Bir halatın eskimesi için en az 20 yıl geçmesi gerekir. Asansör bakımlarında halat kontrolü yapılmaktadır. Halatlar uzun yıllar boyu kullanım durumundan dolayı eskime sebebiyle iplik atma durumuna gelmediği sürece kopmazlar. Asansöre yüklenen ağırlık ile halat kopma noktasına gelmez. Bir halat 2.5 ton yük kaldırma kapasitesine sahiptir. Asansörlerde 4 halat aynı anda kullanılır.
Asansörlerde kullanılan aynalar, estetik sebebi ile konulmamaktadır. Aynaların görevi; kata gelen asansör kabinine binmek için kat kapısını açtığınızda, karşınızda kendinizi görmeniz içindir. Kısaca aynanın görevi; kabinin binmek istediğiniz katta olup olmamasını kontrol etmenizi sağlar. Eğer kapıyı açtığınızda kendinizi göremiyorsanız, ayağınızı kabin içine doğru atmayınız.
Bir asansörün güvenli olup olmadığını sıradan bir vatandaş anlayamaz. Asansör estetik olarak çok iyi olsa bile, arka planda hataları ve eksikleri olabilir. Mühendis veya eğitimli uzmanlar asansörü kontrol ettikten sonra güvenli olup olmadığına karar verebilir.
Asansörlerde yeni düzenleme ile etiket sistemi gelmiştir. Güvenlik gerekçeleri ile kontrolden geçirilen asansörler Kırmızı, Mavi ve Yeşil etiketlere sahip olmaktadır. Kırmızı etiket; asansör çalışamaz ve güvenlik riski yüksek. Mavi etiket; asansör çalışabilir fakat güvenlik riskleri orta seviyede. Yeşil etiket ise; asansör çalışabilir, güvenlik riski bulunmamaktadır. Anlamları taşımaktadır. Kırmızı ve Mavi etikete sahip olan asansörler, asansör firmaları tarafından yeşil etikete çevrilebilmesi için gereken müdahaleler, tamiratlar ve bakımları yapılmaktadır. Kırmızı ve Mavi etikete sahip olan asansörlere, yeşil etiket durumuna geçebilmeleri için süre verilmektedir.